The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Demografiska karakteristiska och klinisk bild i spelberoendebehandling i sjukvården

Spelberoende – beroende av spel om pengar – är ett allvarligt beroendetillstånd, där behovet av forskningsbaserad kunskap är stort.

Bakgrund

Bland annat är behandling av spelberoende än så länge klart underutvecklat i Sverige. De senaste åren har det funnits en ökande diskussion kring detta, och sedan den 1 januari 2018 har lagstiftningen förändrats, så att spelberoende numera omfattas av samma behandlingsansvar i kommunal socialtjänst och i sjukvård som alkohol- och narkotikaberoende gör. Region Skånes mottagning för spelberoende startade kring årsskiftet 2015-2016. Eftersom mottagningen nu har varit igång i drygt tre år, är det av betydelse att vetenskapligt undersöka hur vårdsökandet ser ut till en mottagning för spelberoende i sjukvården. Dessutom är det av vikt att undersöka vilken betydelse det har haft att även socialtjänsten sedan 1 januari 2018 har ansvar för behandling av spelberoende.

Hur går studien till?

Denna studie är en beskrivande journalstudie som syftar till att beskriva vårdsökandet till spelberoendemottagningen med avseende på bl a ålder, kön, typ av spel och eventuell samsjuklighet. Dessutom undersöker studien huruvida vårdsökandet ser annorlunda ut efter att socialtjänsten också fick behandlingsansvar den 1 januari 2018.

Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

Studiens frågeställningar

  • När en specialiserad mottagning för spelberoende öppnar i sjukvården - i ett land med tidigare underutvecklade vård för detta sjukvårdstillstånd - hur fördelar sig vårdsökande personer med spelproblem på kön, åldersgrupper och dominerande spelformer?
  • Hur stor andel av vårdsökande patienter har ett dominerande spelmönster på internet? Hur stor andel har samsjuklighet med annan psykiatrisk diagnos, inklusive andra beroendediagnoser, och vilka diagnoser dominerar?
  • Hur stor andel av vårdsökande patienter söker själva respektive kommer på remiss?
  • Hur har fördelningen av kön, ålder och psykiatrisk samsjuklighet förändrats hos vårdsökande efter införandet av en ny lagstiftning om behandlingsansvar den 1 januari 2018?

Hur redovisas studiens resultat?

Studien kommer att leda fram till artiklar i vetenskapliga artiklar. För frågor om studiens resultat är du välkommen att kontakta ansvarig forskare Anders Håkansson (anders_c [dot] hakansson [at] med [dot] lu [dot] se (anders_c[dot]hakansson[at]med[dot]lu[dot]se), 046-175596). Data kommer att hanteras med sekretess och i godkända arkivutrymmen, i enlighet med beviljat tillstånd från regionala etikprövningsnämnden i Lund.

Möjlighet att säga nej

Om du under studieperioden (2015-januari 2019) har varit patient på spelberoendemottagningen i Region Skåne, och inte vill att dina uppgifter ska kunna användas i denna forskning, har du möjlighet att höra av dig och meddela detta. Skicka e-post till anders_c [dot] hakansson [at] med [dot] lu [dot] se (anders_c[dot]hakansson[at]med[dot]lu[dot]se). Ange namn och personnummer.

Om du under studieperioden (2015-januari 2019) har varit patient på spelberoendemottagningen i Region Skåne, och inte vill att dina uppgifter ska kunna användas i denna forskning, har du möjlighet att höra av dig och meddela detta. Skicka e-post till anders_c [dot] hakansson [at] med [dot] lu [dot] se (anders_c[dot]hakansson[at]med[dot]lu[dot]se). Ange namn och personnummer.

Vem är ansvarig för studien?

Studien drivs av Beroendecentrum i Malmö, i samverkan med Lunds universitet, med Region Skåne som huvudman. Ansvarig är professor och överläkare Anders Håkansson (046-175596 eller anders_c [dot] hakansson [at] med [dot] lu [dot] se (anders_c[dot]hakansson[at]med[dot]lu[dot]se)).